Verslag Zomeractiviteit Bevrijdingsmuseum

Zomeractiviteit van de NAH vereniging “Samen Verder” Zeeland op 20-08-22  in het bevrijdingsmuseum te Nieuwdorp.

Na de ALV betreffende drie jaren ( 2019, 2020 en 2021) was er een korte pauze om nog een bakje troost te drinken. De gasten die na de vergadering waren gearriveerd konden nog genieten van de bolus die er nog voor hen bewaard was.  Daarna volgde de rondleiding door het museum.

 Gids Andre  voerde ons langs alle vitrines, foto’s en liet ons ook een korte film zien,. Hij had veel te vertellen. , het was bijna een “bombardement” aan informatie. De groep liep volgzaam achter hem aan. Niet allemaal, twee dames die slecht ter been waren werden per rolstoel meegevoerd. Een daarvan was ikzelf., gewapend met pen en papier om zoveel mogelijk informatie op te schrijven voor dit verslag.

hiervoor nog mijn dank aan Heidi die mij overal tussendoor laveerde om alles goed te kunnen zien en volgen. Wist u dat de Slag om de Schelde erger was dan de strijd bij normandie?

Er volgde een stuk geschiedenis over de Fransen en Marokkanen en informatie over geweren en revolvers,, en dat de embl3emen op de helmen en kepies er eerst afgehaald werden omdat deze hey mikpunt bleken te zijn om op te schieten?

Verder kwamen de volgende items aan de orde: Huisjes van de verzetsgroep. Trouw en Vrij Nederland, NSB’ers, Hitlerjugend, en verzet, Joden, de Davidsster en de struikelstenen, inkwartieren distributiebonnen en belastingplaatjes voor op de fiets, de knijpkat van Philips , de Atlanticwall en het luchtafweer.

 We zagen een overvloed aan Duitse spullen en leerden dat Moederdag  van oorsprong Duits is, en Vlissingen de meest gebombardeerde stad in Nederland was.

Op de 1200 m lange Sloedam werd het zwaarst gevochten door de Canadezen, daar sneuvelden 12000 geallieerden. ( Het kan zijn dat ik door de snelheid waarmee de informatie gegeven werd sommige informatie niet helemaal correct heb genoteerd. Bij voorbaat excuses hiervoor. Maar wat let u om ook eens een bezoek te brengen aan dit bijzondere museum waarvan wij slechts binnen zijn geweest terwijl er buiten in het park nog heel veel andere interessante  zaken te zien waren. Om bijvoorbeeld de “noodkerk” uit Ellewoutsdijk mar eens  te noemen., en diverse tanks.

We werden verteld waarom Walcheren onder water werd gezet, en de oorlogsgeschiedenis van Zeeuws Vlaanderen en het bombardement op Middelburg niet te vergeten.  Ook hoe de bevrijders met onbetrouwbare canvasbootjes de Schelde moeste oversteken. Het duizelde (mij) soms. Bij de Laatste vitrine stond ik versteld van de massa wapens , geweren en ander schiettuig die tentoongesteld waren, Nooit geweten dat er zoveel verschillende moordwapens waren, en hier lagen ze allemaal tentoongesteld.

De gids kreeg een “dik” applaus en iedereen mocht een drankje naar keuze halen en we werden  getrakteerd op enkele heerlijke bitterballen.  Zo Eindigde de zomeractiviteit. gezellig en vredig. Diegenen die dat wilden deden nog een rondje door het park. Zelf ging ik huiswaarts en reed meteen verkeerd het dorp in via een omweg over Lewedorp kwam ik weer veilig ( en moe) thuis aan .

Willy Otte

closearrow-downfacebook-squarebarsenvelopemobilecopyright